Według Światowej Organizacji Zdrowia, blisko 80% współczesnych chorób cywilizacyjnych ma duży związek z jakością spożywanej wody. Obecność w niej szkodliwych związków niekorzystnie odbija się na naszym zdrowiu nie tylko wówczas, kiedy ją pijemy, ale również w momencie gdy bierzemy kąpiel lub prysznic.
Woda miejska jest zdatna do picia prosto z kranu. Jednak pomimo dość dobrych parametrów przy wyjściu z wodociągu, jej jakość po dotarciu do odbiorcy może nieco się obniżyć. Wszystko to za sprawą zanieczyszczeń znajdujących się w instalacjach wewnętrznych, począwszy od osadów zawartych w rurach, aż po poważne skażenia bakteriologiczne. W wodzie pitnej mogą występować niewielkie ilości szkodliwych pierwiastków i toksycznych związków, takich jak rtęć, fenole oraz chloroform.
Nowoczesne i skuteczne technologie filtrowania
Aby dbać o zdrowie, wcale nie jesteśmy zmuszeni do kupowania wody w butelkach zamiast picia tej, którą mamy w kranie. O wiele lepszym rozwiązaniem okazują się nowoczesne filtry do wody do spożycia (pitnej), które na chwilę obecną stanowią bardzo skuteczną metodę oczyszczania. Urządzenia te, przy zachowaniu maksymalnie wysokiej wydajności, pozwalają na uzyskanie smacznej oraz czystej wody. W zależności od zastosowanych wkładów, tego typu sprzęty umożliwiają eliminację 100% bakterii, wirusów, grzybów i toksycznych substancji.
Filtry do wody do spożycia (pitnej), nazywane także domowymi stacjami uzdatniania, dzielimy na:
- mechaniczne – porcelanowe, włókninowe, siatkowe i sznurkowe,
- węglowe
- sznurkowe
- siatkowe
- z odwróconą osmozą
Filtry mechaniczne mają na celu przede wszystkim usunięcie mętności z wody do picia, najczęściej poprzez proces koagulacji, flotacji, sedymentacji oraz filtracji właściwej. Z kolei urządzenia węglowe skutecznie poprawiają smak i zapach wody, usuwając lotne związki organiczne, pestycydy, benzen, herbicydy oraz wiele innych rozpuszczalników. Niektóre rodzaje węgla aktywnego dodatkowo są w stanie także powstrzymać zanieczyszczenia mechaniczne (piasek, rdzę, osady, pyły, itp.).
Poza wyżej wymienionymi rodzajami filtrów do wody do spożycia (pitnej), na rynku dostępne są także różnego rodzaju modele odżelaźniające oraz odmanganiające, które pozwalają na skuteczne usuwanie z wody związków żelaza i manganu. Są one przez producentów proponowane zarówno jako urządzenia wolnostojące, jak również jako sprzęty narurowe (do małych zapotrzebowań na wodę).
W filtrach chemicznych, bo o nich właśnie mowa, następuje wymiana niekorzystnych jonów (żelaza, manganu, wapnia, magnezu) na mniej szkodliwe (np. sód).
Twardość wody a działanie urządzeń AGD
Zła jakość wody odbija się na jej użytkownikach nie tylko poprzez zakłócanie smaku potraw czy napojów. Ma również negatywny wpływ na armaturę kuchenną i łazienkową, jak również urządzenia AGD typu zmywarki, pralki, czajniki. Wszędzie tam bowiem osadza się kamień, który oznacza, że woda jest zbyt twarda. Aby stwierdzić, jaki dokładnie mamy z tym problem, warto zrobić badanie, które określi stopień twardości wody. To jedna z rzeczy, którą również zajmujemy się na co dzień. Określając zawartość CaCO3 w miligramach na litr wody będziemy wiedzieć, jaki dobrać do niej filtr.
Odpowiednio zmiękczona woda wpływa pozytywnie na skórę, której nie wysusza. Mniej też – w porównaniu do wody twardej lub bardzo twardej – zużywa się przy niej detergentów takich jak np. płyn do mycia naczyń, proszek czy płyn do prania.
Rodzaje filtrów ze względu na budowę oraz montaż
Filtry dzieli się również ze względu na budowę oraz montaż na:
- dzbankowe – dzbanek wyposaża się w filtr, z reguły węglowy, który oczyszcza wpadającą do niego wodę, na czystą wodę trzeba chwilę zaczekać. Dzięki tego rodzaju filtrom do wody pitnej można poprawić smak i zapach wody, oraz usunąć z niej chlor i zanieczyszczenia mechaniczne. Wkłady filtrujące wymagają jednak dość częstej wymiany;
- podzlewowe (podszafkowe) – montuje się je pod zlewem, przez co są niewidoczne, a sama instalacja nie jest skomplikowana. Filtry do wody do spożycia (pitnej) podłącza się z jednej strony do sieci, a z drugiej – wprowadza do trójdrożnego lub osobnego kranu. Mogą pracować na zasadzie odwróconej osmozy lub jak filtry węglowe;
- łazienkowe – są to z reguły filtry węglowe, które instaluje się w łazience np. na kranie, w przewodzie prysznicowym, w szafce pod umywalką;
- nakranowe – montowane są przy kranie i filtrują wodę pod wpływem ciśnienia w sieci, poprawiają jej smak i zapach, usuwają chlor, zanieczyszczenia mechaniczne i są łatwe w montażu, wymagają okresowej wymiany wkładów węglowych;
- naszafkowe (stojące) – są bardzo proste w montażu, umieszcza się je na powierzchni szafki, obok zlewu, oczyszczają wodę z chloru, związków chemicznych oraz zanieczyszczeń mechanicznych poprzez zastosowanie technologii sedymentacyjnej węglowej. Wkłady w tych filtrach trzeba regularnie wymieniać;
- centralne – z reguły są wykorzystywane do zmiękczania wody w domach jednorodzinnych, pralniach, myjniach itd. Zmiękczona woda dostarczana jest do wszystkich kranów oraz urządzeń znajdujących się w danym obiekcie. Dzięki temu odchodzi problem z osadzającym się kamieniem.
Jeśli chodzi o parametry filtrów do wody do spożycia (pitnej), to przy wybieraniu warto zwrócić uwagę na takie aspekty jak:
- wydajność – producenci jasno określają, dla ilu osobowej rodziny jest przeznaczony dany filtr: 2,3,4-osobowej lub większej. Średnia wydajność kuchennego filtra węglowego wynosi od 100 do 200 litrów na godzinę, a przeciętny Polak zużywa w ciągu dnia mniej więcej między 200 a 400 l;
- rozmiary – aby nie wyglądały zbyt szpetnie w miejscach, gdzie będą widoczne (np. przy kranie), lepiej wybrać takie, które są jak najmniejsze;
- rozmiar przyłącza – rozmiar przyłącza filtra musi być zgodny z rozmiarem rurek, najczęściej występujące rozmiary to 1,3/4,1/2, 1/4 lub 1/8;
- maksymalne ciśnienie pracy – decydując się na filtry, warto wziąć pod uwagę to, że ich działanie powoduje obniżenie ciśnienia wody – zazwyczaj jest to od 3,5 do 4 atmosfer;
- maksymalne ciśnienie uderzeniowe – to z kolei wartość ciśnienia, z jakim woda dostarcza jest do filtra, niekiedy wynosi ono nawet 20 atmosfer;
- temperatura pracy – filtry mogą pracować tylko w plusowej atmosferze, najczęściej od 2 stopni C do 50 stopni C;
- żywotność wkładów – wkłady węglowe i sedymentacyjne powinno wymieniać się cyklicznie, średnio co 2-4 miesiące, a membrany osmotyczne – nawet co 3-5 lat;
- żywotność lamp UV – z reguły wynosi ona ok. 12 miesięcy.
Przy wyborze filtrów do wody trzeba się kierować w głównej mierze swoimi indywidualnymi potrzebami. Być może bowiem potrzebne będą tylko te, które uzdatnią wodę do zrobienia kawy czy herbaty. Odpowiednio oczyszczona woda do spożycia (pitna) z pewnością jest zdrowsza dla naszego organizmu, chroni armaturę kuchenną, łazienkową czy urządzenia AGD przed szybszym zużyciem oraz poprawia jakość prania i daje lepszy komfort higieny osobistej.
Jeśli masz jakieś wątpliwości w zakresie wyboru filtrów do wody do spożycia (pitnej) lub w kwestiach związanych z ich montażem – służymy fachową pomocą!
Jeśli masz pytanie lub chcesz złożyć zamówienie